Jump to content
  • Announcements

    • xaibi

      NTS Affiliated Universities & Institutions

      NTS Affiliated Universities & Institutions   Following are the list of universities and institutions which are associated with NAT. If a candidate wants to get admission in any of the listed universities he or she has to appear for NAT test first for qualifying the criteria for admission. Eligibility criteria for NAT test is: completion of 12 years education for NAT-I and completion of 14 years education for NAT-II test.   Here is the list of Universities which are Affiliated with NTS (National Testing Service) CECOS University, Peshawar
      Center for Advanced Studies in Engineering (CASE)
      Center for Emerging Sciences, Engineering & Technology (CESET)
      COMSATS Institute of Information Technology
      Dr. A.Q Khan Institute of Computer Sciences & Information Technology
      Fatima Jinnah Women University, Rawalpindi
      Federal Urdu University (Islamabad Campus) B.Sc Electrical Engineering
      GIFT University, Gujranwala
      Gomal University, D.I.Khan
      Government College University, Faisalabad
      Institute of Business & Management (IB&M) UET, Lahore
      Institute of Management Sciences, Peshawar
      Institute of Space Technology (IST), Islamabad
      Instiute of Southern Punjab
      International Islamic University, Islamabad (Department of Computer Science, Department of Electronics Engineering)
      Islamia University, Bahawalpur
      Kinnaird College for Women, Lahore
      Kohat University of Science & Technology, Kohat
      NAMAL College, Mianwali
      National Textile University, Faisalabad
      National University of Computer & Emerging Sciences (FAST) ( All Campuses )
      Pakistan Atomic Energy Commission (Talent Scholarship)
      Quaid-i-Azam University Islamabad (Quaid-i-Azam School of Management Sciences & School of Economics, Department of Pharmacy)
      Silver Oak Institute of Management Sciences & Information Technology (SIMSIT) Islamabad
      The University of Azad Jammu & Kashmir (Faculty of Agriculture, Rawalakot)
      University of Engineering & Technology, Peshawar (Non Engineering Programmes)
      University of Gujrat, Gujrat
      University of Management & Technology, Lahore
      University of Peshawar, Peshawar
      University of Science & Technology, Bannu
      University of Swat, Swat

Karachi University Sample Papers For Computer Science

Rate this topic

Recommended Posts

Karachi University Sample Papers For Computer Science




1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Answer: B 

2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
D. data conversion
Answer: A

3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Answer: B

4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an items tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
C. inventory
D. data mining
Answer: A

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Answer: C

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Answer: C

7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.
Answer: B

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Answer: A

9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Answer: A

10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A

Status : Offline 11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Answer: D

12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Answer: D

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Answer: B

14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
A. present
B. input
C. output
D. store
Answer: B

15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.
Answer: B

16. Computers use the ____________ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Answer: C

17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Answer: D

18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.
Answer: D

19. The term bit is short for:
A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.
Answer: C

20. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.
Answer: B

Share this post

Link to post
Share on other sites