Jump to content
xaibi

NTS Educators Jobs in Edu Deptt. Punjab Test Help MCQs

Rate this topic

Recommended Posts

NTS Science Arts Educators Test Help, General Knowledge MCQs
  • Islamiat
  • English
  • Science
  • Chemistry
  • Urdu
  • Computer Science
  • English Language
All NTS Educators Jobs in Education Department Punjab Test Help MCQs are given below:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Educators Science And Arts Entry Test 2013 Every Day Science Mcqs About Vitamins

Educators Science And Arts Entry Test 2013 Every Day Science Mcqs About Vitamins

 

  • The food which contains largest amount of Vitamin C is tomato
  • Cod liver oil contains Vitamin D
  • Collagen is the substance that gives elasticity to skin
  • Vitamin E promotes oxygenation and acts as anti aging
  • Carbon dioxide we release comes from food we eat
  • Vitamin B2 has what other name Riboflavin
  • Fats are made of carbon, hydrogen and oxygen
  • Vitamin E is called anti-aging agent
  • Vitamin E helps in fertility process
  • Vitamin B helps maintain normal appetite and good digestion
  • Protein found in milk is Casein, in beans is Legumes, in meat is myosin and in eggs is albumin
  • Water soluble vitamin are B and C and all other are fat soluble
  • Vitamin A is stored as Ester in liver
  • Vitamin A is found in carotene bearing plants
  • Vitamin K helps to form prothrobin (fibro gin) one of the enzymes helpful in blood clotting
  • Vitamin E is necessary for iron utilization; normal reproductive function. Vitamin E is for reproduction.
  • Vitamin A is found in Dairy products
  • Deficiency of Vitamin A causes Night blindness.
  • Too much presence of the Potassium salt in human blood increase the risk of heart attack.
  • The lack of calcium in the diet causes what condition-Rickets
  • Celluloses are carbohydrates.
  • Milk contains lactose.
  • Vitamin C is a preventor of infectious disease
  • Vitamin C is also called Skin food
  • Vitamin C can easily be lost in cooking and food storage
  • Vitamin D is essential for calcium metabolism.
  • Vitamin C hastens healing of wounds
  • Vitamin capable of formation of blood is B12
  • Riches source of Vitamin D is code liver oil
  • Riches source of Vitamin A is eggs
  • Deficiency of Calcium leads to rickets
  • Vitamin B1 is available is yeast.
  • Scury, arising due to deficiency of vitamin C, it is related to Gastro-intestinal disorder.
  • Sodium is necessary of nervous system.
  • Vitamin D is essential for calcium metabolism.
  • Cheese contains vitamin D.
  • Vitamin C can not be stored in human body.
  • Scurvy, arising due to deficiency of vitamin C, it is related to Gastro-intestinal disorder.
  • Sodium is necessary of nervous system.
  • Ground nut has maximum protein
  • Digestion of fat in intestine is aided by Emulsification
  • Hair, finger nails, hoofs, etc are all make of protein
  • Deficiency of sodium and potassium causes muscular cramps, headache and diahrae
  • Milk contains 80% water
  • Milk is a complete food.
  • Cheese contains vitamin D.
  • Vitamin E is for reproduction.
  • Deficiency of Thiamine causes Beri Beri.
  • Glucose is the source of energy for human brain.
  • Major component of honey is Glucose
  • Three main food nutrients are carbohydrates, protein and fats. Other are vitamins and minerals
  • Meat is rich in iron we need to make blood cells
  • Eating of coconut increases man’s mental faculties
  • Food poisoning can result from the eating of too much toadstools.
  • Vitamin c is also known as Ascorbic Acid.
  • Celluloses are carbohydrates.
  • Milk contains lactose
  • Ascorbic acid is essential for the formation of bones and teeth.
  • Citric acid is a good substitution for ascorbic acid in our nutrition.
  • A guava contains more vitamin C than an orange
  • Vitamin not stored in human body…..C
  • Deficiency of vitamin A causes dryness of skin and night blindness
  • Skin food is Vitamin C
  • Vitamin C is also called Ascorbic Acid it prevents scurvy
  • Vitamin C is also necessary for utilization of iron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Educators Science And Arts Entry Test 2013 English Mcqs November 13, 2013

Educators Science And Arts Entry Test 2013 English Mcqs

(1) Joseph Andrews was written by:
(i) Richardson (ii) Defoe (iii) Fielding (iv) Bunyan (v) None of these

(2) Shakespeare was born in:
(i) 1570 (ii) 1601 (iii) 1547 (iv) 1564 (v) None of these
 
(3) ‘The Wheel of Fire’ a criticism was written by:
(i) Bradley (ii) W. Knight (iii) Hazlitt (iv) Dryden (v) None of these

(4) Kubla Khan was written by:
(i) Wordsworth (ii) ST. Coleridge (iii) Shelley (iv) Keats (v) None of these

(5) G. B. Shaw began his literary career first as:
(i) Journalist (ii) Novelist (iii) Dramatist (iv) Critic (v) None of these

(6) W. B. Yeats was born in:
(i) 1914 (ii) 1856 (iii) 1865 (iv) 1838 (v) None of these

(7) Jane Austen’s work is transfused with the spirit of:
(i) Classicism (ii) Puritanism (iii) Idealism (iv) Rationalism (v) None of these

(8) The Waste Land by T. S. Eliot is an:
(i) Ode (ii) Elegy (iii) Allegory (iv) Epic (v) None of these

(9) Waiting for Godot by S. Beckett was originally written in:
(i) Italian (ii) Spanish (iii) German (iv) French (v) None of these

(10) The _____ age tended to favour the taste and search for truth in art:
(i) Classical (ii) Romantic (iii) Victorian (iv) Elizabethan (v) None of these

(11) Maud and Inmemoriam were written by:
(i) Tennyson (ii) Keats (iii) Pope (iv) Shelley (v) None of these

(12) Tennyson was born in:
(i) 1809 (ii) 1798 (iii) 1709 (iv) 1890 (v) None of these

(13) _____ has a super abundant wealth of words and superfluous ornaments.
(i) Hyperbole (ii) Metaphor (iii) Rhetoric (iv) Overtone (v) None of these

 
(14) Keats’s aestheticism was later turned into:
(i) Romanticism (ii) Pre-Raphaelitism (iii) Idealism (iv) Anglicanism (v) None of these

(15) _____ is the animating force in the work of Charlotte Bronte:
(i) Idealism (ii) Romanticism (iii) Lyricism (iv) Radicalism (v) None of these

(16) The Wilde Swans at Coole is first great collection of poems of:
(i) W. Lewis (ii) Yeats (iii) E. Sitwell (iv) D. H. Lawrence (v) None of these

(17) T. S. Eliot was born in:
(i) 1887 (ii) 1888 (iii) 1817 (iv) 1870 (v) None of these

(18) Jane Eyre was written by:
(i) J. Austen (ii) G. Eliot (iii) C. Bronte (iv) Emile Bronte (v) None of these

(19) Ophelia, Julia, Viola, Imogen are the characters created by:
(i) Richardson (ii) Fielding (iii) Hardy (iv) Shakespeare (v) None of these

Share this post


Link to post
Share on other sites

Educators Science And Arts Entry Test 2013 Chemistry Mcqs November 13, 2013
 
Educators Science And Arts Entry Test 2013 Chemistry Mcqs
 
Q.1.
(i) What is hydrogen spectrum? How does it help in understanding the structure ofatom? (10)
(ii) Write comprehensive notes on hydrogen and metallic bonding. (10)
 
Q.2.
(i) What do you understand by Ionic Equilibria? (7)
(ii) Discuss buffer solutions and their mechanism. (7)
(iii) Discuss the principle and working of Glass Electrode. (6)
 
Q.3.
(i) Classify Silicates into different types. Give the composition and structure of atleast two types of silicates. (6)
(ii) Give the preparation, properties and structure of Phosphorus Penta oxide. (5)
(iii) Describe the preparation and properties of Nitrogen Dioxide (NO2). (5)
(iv) Write a note on Interhalogen Compounds. (4)
 
Q.4.
(i) What are the principal ores of Silver? How Silver is extracted from its ores?(8)
(ii) Discuss the metallurgy of copper. (6)
(iii) Give the names of Iron Ores. (6)
 
Q.5.
(i) Describe the contact process for the manufacture of sulphuric acid. (8)
(ii) What are the different types of Fertilizers? Give their chemical formula. (5)
(iii) Discuss the measures for the control of CO (Carbon mono-oxide) pollutionin air. (7)
 
Q.6.
(i) Discuss the general characteristics of transition elements based on theirelectronic configuration. (10)
(ii) How free energy and chemical equilibrium are related to each other? (10)
 
Q.7. Write notes on any FOUR of the following: (5 each)
(i) Fixation of Nitrogen
(ii) Semiconductivity Devices
(iii) Metallurgy of Aluminium
(iv) Crystal field theory
(v) Entropy and second law of thermodynamics
(f) Water Pollution
 
(3) Which type of reaction is occurring when a metal undergoes corrosion:
(i) Oxidation-reduction (ii) Neutralization (iii) Polymerization (iv) Saponification (v) None of these
 
(4) What is the pH of 0.00001 Molar HCl solution:
(i) 1 (ii) 9 (iii) 5 (iv) 4 (v) None of these
 
(5) What is the total number of atoms contained in 2 moles of nickel?
(i) 58.9 (ii) 118 (iii) 6.02 ´1023 (iv) 1.2 ´1024 (v) None of these
 
(6) What is the percent by mass of oxygen in magnesium oxide (MgO):
(i) 20 % (ii) 40 % (iii) 50 % (iv) 60 % (v) None of these
 
(7) Which halogens are gases at STP?
(i) Chlorine and Bromine (ii) Chlorine and Fluorine (iii) Iodine and Fluorine (iv) Iodine and Bromine
 
(8) The internal resistance of a liquid to flow is called:
(i) Surface tension (ii) Capillary action (iii) Viscosity (iv) Van der waals alteraction (v) None of these
 
(9) Two Cu Cu2+ couples, A and B are prepared with Cu2+ concentration of exactly twice that of B. If these two couples are joined to make a cell:
(i) No current will flow (ii) Current will flow from A to B (iii) Current will flow from B to A (iv) The system will be in equilibrium
 
(10) The valence of an element:
(i) Always equals the oxidation number
(ii) Never equals the oxidation number
(iii) Is unrelated to the oxidation number
(iv) May be numerically equal to the oxidation number
 
(11) The basic raw materials used in a Blast furnace to produce Iron are Iron ore, Coke, Air and:
(i) Scrap Iron (ii) Sulphur (iii) Sand (iv) Limestone (v) None of these
 
(12) In contrast to the carbonates of the alkali metals, the alkaline earth carbonates:
(i) Are more soluble
(ii) Cannot be isolated
(iii) Decompose on heating metal and CO2
(iv) Decompose on heating forming oxide and CO2
(v) None of these
 
(13) Coustic Soda is the common name for:
(i) KOH (ii) Na2CO3 (iii) K2CO3 (iv) NaOH (v) None of these
 
(14) When 2 g of Copper was heated with Sulphur 2.51 g of sulphide was produced. The empirical formula of the sulphide is:
(i) Cu S2 (ii) Cu2 S (iii) Cu2 S3 (iv) None of these
 
(15) The atomic number of an element is equal to the number of:
(i) Protons in the nucleus (ii) Protons and neutrons in the nucleus
(iii) Neutrons in the nucleus (iv) None of these
 
(16) A liquid will boil at a given temperature provided the atmospheric pressure is equal to:
(i) The vapour pressure of the liquid (ii) Zero (iii) One atmosphere (iv) The critical pressure (v) None of these
 
(17) When 12 g of magnesium are dissolved in acid, 1g of hydrogen is produced. What conclusion may correctly be drawn from this information:
(i) The atomic weight of magnesium is 12
(ii) The atomic weight of magnesium is 24
(iii) The equivale nt weight of magnesium is 24
(iv) Not possible to obtain atomic weight from this information
 
(18) The more reactive a metal:
(i) The less easily it is oxidized
(ii) The more easily it gains electrons
(iii) The greater is its tendency to form positive ions
(iv) The small is its ionization potential
(v) None of these
 
(19) Sulphure crystallizes in both monoclinic and rhombic forms. This is an example of:
(i) A morphism (ii) Isomorphism (iii) Allotropy (iv) Supercooling (v) None of these
 
(20) The oxidation number of sulphur in H2SO4 is:
(i) – 2 (ii) +2 (iii) + 5 (iv) + 4 (v) None of these

Share this post


Link to post
Share on other sites

Educators Science And Arts Entry Test 2013 Urdu Mcqs November 13, 2013

Educators Science And Arts Entry Test 2013 Urdu Mcqs

1. “Black out” kay takhleeq kar ——– hain.
Ans: Faiz

2. “Announcer” kay khaliq hain?
Ans: Mukhtar Saddiqui

3. “Punjabi Zamindar ka qissa” ——– me shamil hai.
Ans: jo options di hain paper mein un mein se koi nae.

4. “Deevan” kay ilawah Nasir Kazmi ka shairi majmooa _____ bhi hai.
Ans: barg e nay

5. “Chand hum asr” me _______ khakay hain.
Ans: 24

6. “Khizar-e-Raah” Iqbal kay ______ shari majmooay me shamil hai.
Ans: bang e dara

7. “Khakim Badhin” kay debaachay ka unwaan hai?
Ans: dast e zulaikha

8. “shab-e-rafta” ka intisaab kis kay naam hai?
Ans: subh e Nau

9. Ahmed Nadeem Qasmi k ziyada tar afsanay ________ mozuaat par mabni hain.
Ans: Daihi(rural)

10. “Durayat” kay asool kis kitaab me hain?
(i) Chand hum asr (ii) zindagi (iii) Seerat-un-Nabi (pbuh)

11. “Udaas Naslain” kay _____ abwaab hain.
Ans: 50

12. “Maai Gul Bano” ka musannif hain——–.
Ans: Ahmad Nadeem Qasmi

13. “Kapaas k Phool” me kitnay afsaanay hain?
Ans: 17

14. “Mas-e-khaam ko jis ne kundan banaya Khara or khota alag kar dikhaya” kis ka shair hai?
Ans: Haali

15. Majeed Amjad ka kulyaat ______ ne murattab kiya.
Ans: Dr.khawja Zikriya

16. “Aab-e-gum” or “Zargushat” kay musannif ka naam?
Ans: Mushtaq Ahmad Yousafi

17. Udaas Naslain kay hero ka naam _______ hai.
Ans: Naeem

18. “Zindagi” ka ta’luq kis sinf-e-adab se hai?
Ans: Tamseel

19. Raja Gidh ki heroin ka naam _______ hai.
Ans: seemi

20. “Seerat-un-Nabi (pbuh) kay ilawah Shibli ki sawaneh nigari ki kitab _____ bhi hai.
Ans: Hayat e Javed

21. “Saqi Nama” —– ki nazm hai.
Ans: Iqbal ki (Baal e jibreel)

22. “hain aaj kyun zaleel kay kal tak na thi pasand ghustaakhi-e-farishta hmaari janaab me” kis ka shair hai?
Ans: Ghalib

23. Hijrat or Judai ka dukh kis ka kalaam me numaayan hai?
Ans: Nasir Kazmi

24. Shahnaama-e-Islam kitni jildon me hai?
Ans: 4

25. “Khakim Badhan” me mazhahiya —— hain.
Ans: Khakay

26. Meer Taqi Meer kay kitnay majmooay shaya huay?
Ans: 6

27. Tassawuf or falsafay ka bara shaer hai?
Ans: Ghalib

28. Mushtaq Yusfi ki tanz o mazah ki kitni kutub shaya ho chuki hain?
Ans: 4

29. “tu meri raat ko mehtab se mehroom na rakh teray paimaanay me hai maah-e-tamaam ae saqi” kis ka shair hai?
Ans: Iqbal

30. Raja Gidh novel me gidh kya hai?
Ans: alamat

31. Novel nigar, afsana nigar, or drama nawees?
(i) yusfi (ii) ahmed nadeem qasmi (iii) bano qudsiya

32. _______ tarraqi pasand or maqsad pasand hai lekin us ne kabhi bhi tan kisi maqsad par qurbaan na kiya.
(i) qasmi (ii) yusfi (iii) bano qudsiya

33. “Raja Gidh” or “Udaas Naslain” me kahin kahin ______ bohat khatakti hai.
Ans: Tawalat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Educators Science and Arts Entry Test 2013  Urdu Mcqs November 13, 2013

 

Educators Science And Arts Entry Test 2013 Urdu Mcqs

 

1. Elm ul Iqt’saad k Musanif ka naam batain?

Ans: Allama Iqbal

 

2. Daar ul Musanifeen Azam Garh k baani ka naam batain?

Ans: Shibli

 

3. Jahan e Danish kis Noyat ki tasneef hai?

Ans: Sawan’h e Hayat -Autobiography of Ihsan Danish

 

4.Ismaeel Mairthee kis hasiyat se mashhoor hain?

Ans: Bachon k Shayer

 

5. “Aab e hayat” k musanif ka naam batain ?

Ans: Muhammad Hussain Azad

 

6. “Asbab e baghawat e Hind” kis ki tasneef hai?

Ans: Sir Sayyed

 

7. “Awaaz Dost” k musanif ka naam batain?

Ans: Mukhtaar Masood

 

8. Muslim University Ali Ghar kis san mein University bani?

Ans: 1920

 

9. Doctor Jaan Gul Crist Fort william college main kia thay?

Ans: Principal

 

10. Mashhoor mushtraq “Gaarsan Ditasi” Ka taluq kis mulk se tha?

Ans: ?

 

11. Novel “Talash e Baharan” ki musanifa ka naam?

Ans: Jameela Hashmi

 

12. ‘Raani Kaitki’ ki kahani ka musanif kon hai?

Ans: Insha Ullah Khan Insha

 

13.’ Bajang Aamad’ k musif ka naam bataeye?

Ans: Col. Muhammad Khan

 

14. Shaeri majmooa “Khushboo” ki Shaaira ka naam?

Ans: Parveen Shakir

 

15. Urdu adab ki mukhtasir tareekh kis ne likhe?

Ans: Doctor Saleem Akhtar

 

16. Urdu ki pahli novel nigar khatoon?

Ans: Rasheeda Nisa

 

17. Meer Taqi Meer k kitnay deewan hain?

Ans: 6

 

18. Raes ul Mut’ghazleen kis shaair ka khataab hai?

Ans: Hasrat Mohani

 

19. Mirza Ghalib ki sad(100) sala barsi kab manaye gae?

Ans: 1969

 

20. Shaah Naama Islam kis ki tasneef hai?

Ans: Hafeez Jhulandhari 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Educators Science and Arts Entry Test 2013 Computer Science Important Mcqs November 13, 2013

 

Educators Science and Arts Entry Test 2013 Computer Science Important Mcqs

 

PART 1

1. In cyber crimes,

(A) The computer is a tool ( B ) The computer is a target

( C ) Both (A) and ( B ) (D) Neither (A) nor ( B )

Ans: C

 

2. Which of the following is not an operating system?

(A) Linux ( B ) Mozilla

( C ) Macintosh (D) Windows

Ans: B

 

3. Statistical calculations and preparation of tables and graphs can be done using

(A) Adobe Photoshop ( B ) Excel

( C ) Notepad (D) Power Point

Ans: B

 

4. Nod 32, Norton and Panda are

(A) Search engines ( B ) Operating Systems

( C ) Antivirus software (D) Internet browsers

Ans: C

 

5. EDUCOMP

(A) Reaches out to the entire education cycle – preschool toddlers to post graduate students

( B ) Delivers the core curriculum subjects at school and college levels as well as vocational and employability skills

( C ) Empowers with IT education and IT enabled learning

(D) All of the above

Ans: D

 

6. Identify a web browser from the following

(A) Yahoo ( B ) Internet Explorer

( C ) Bing (D) DuckDuckGo

Ans: B

 

7. Which is not a social networking site?

(A) Google Plus ( B ) Wink

( C ) LinkedIn (D) Buzz

Ans: B

 

8. Which of the following is a wrong direction to guard against a ‘Phishing’ attack?

(A) Log on to a site by typing the proper URL in the address bar

( B ) Ensure that the URL of the login page starts with http:// and not https://

( C ) Give user id and password only at authenticated login page

(D) Look for the lock sign/icon and verisign certificate

Ans: B

 

9. Which of the following is not suitable for preparation of learning materials?

(A) NETLOG ( B ) ERIC

( C ) PROQUEST (D) UTUBE

Ans: A

 

10. Nimbuz, Pidgin and Trillion are software used for

(A) Blogging ( B ) Chatting

( C ) Surfing (D) All of the above

Ans: B

 

11. WWWW, in computer parlance, stands for

(A) World Wide Web Worm ( B ) World Wide Wildlife Web

( C ) World Wide Women’s Web (D) World Wide Women’s Week

Ans: A

 

12. One kilobyte (KB) is equal to

(A) 1000 bytes ( B ) 1024 bytes

( C ) 1024 bits (D) 1023 bytes

Ans: B

 

13. One megabyte (MB) is equal to

(A) 1023 kilobytes ( B ) 1000 bytes

( C ) 100 kilobytes (D) 1024 kilobytes

Ans: D

 

14. One Gigabyte (GB) is equal to

(A) 1000 megabytes ( B ) 2048 megabytes

( C ) 2023 megabytes (D) 1024 megabytes

Ans: D

 

15. 8 bits forms a

(A) byte ( B ) nibble

( C ) kilobyte (D) None of the above

Ans: A

 

16. The Institution set up by the Government of India to provide computer based information services to government departments

(A) C-DIT ( B ) CDAC

( C ) NIC (D) DOEACC

Ans: C

 

17. Information Communication Technology (ICT) involves primarily

(A) Enrichment of existing knowledge

( B ) Installation of equipments

( C ) Storage and communication of information

(D) Use of technology for teaching

Ans: C

 

18. For use of ICT, teachers should be familiar with

(A) Programming ( B ) Browsing

( C ) Planning (D) Handling of audio-visual aids

Ans: B

 

19. Cloud computing means

(A) Computing using the satellite

( B ) Computing using cloud chamber technology

( C ) Computing which results in errors

(D) Shifting computing power from offline PCs and Laptops onto the Web

Ans: D

 

20. URL is a term associated with

(A) Computer hardware ( B ) Internet

( C ) Laser printer (D) Fax

Ans: B

 

21. 1 GB is equal to

(A) 10000 KB ( B ) 1073741824 KB

( C ) 1048576 KB (D) 100000 KB

Ans: C

 

22. Computer virus is

(A) A micro organism

( B ) A useful computer component

( C ) Electro magnetic waves entering the computer from internet

(D) A programme

Ans: D

 

23. Rohith was asked to prepare a multimedia presentation as part of a seminar. Which of the following software can be made use of?

(A) Notepad ( B ) Excel

( C ) Power Point (D) Adobe Reader

Ans: C

 

24. In internet terminology IP means

(A) Internet Provider ( B ) Internet Protocol

( C ) Internet Procedure (D) Internet Processor

Ans: B

 

25. Which one of the following is not a search engine?

(A) Bing ( B ) Google

( C ) Yahoo (D) Windows

Ans: D

 

26. CLASS is the acronym for

(A) Computer, Language and School Studies

( B ) Computer, Literacy and Studies in Schools

( C ) Computer, Language and Secondary Schools

(D) Computer, Learning and School Studies

Ans: B

 

27. SITE stands for

(A) Satellite Instructional Technology and Engineering

( B ) State Institute of Teacher Education

( C ) Satellite Instructional Television Experiment

(D) State Institute of Technology and Engineering

Ans: C

 

28. ICT (Information and Communication Technology) includes:

(A) E-mail ( B ) Internet

( C ) Educational TV (D) All the above

Ans: D

 

29. Where was the first computer installed in India?

(A) Indian Statistical Institute, Kolkata

( B ) Indian Institute of Statistics, Delhi

( C ) Indian Institute of Science, Bangalore

(D) Indian Institute of Management, Ahmedabad

Ans: A

 

30. A network that links across metropolitan, regional and national boundaries is called:

(A) MAN ( B ) LAN

( C ) WAN (D) VAN

Ans: C

 

31. LAN stands for

(A) Local And National ( B ) Local Area Network

( C ) Large Area Network (D) Live Area Network

Ans: B

 

32. Which of the following statement is correct?

(A) Modem is a software

( B ) Modem helps in stabilizing the voltage

( C ) Modem is the operating system

(D) Modem converts the analog signal into digital signal and vice-versa

Ans: D

 

33. Which of the following is the appropriate definition of a computer ?

(A) Computer is a machine that can process information.

( B ) Computer is an electronic device that can store, retrieve and process both qualitative and quantitative data quickly and accurately.

( C ) Computer is an electronic device that can store, retrieve and quickly process only quantitative data.

(D) Computer is a machine that can store, retrieve and process quickly and accurately only qualitative information

Ans: B

 

34. Information and Communication Technology includes

(A) On line learning

( B ) Learning through the use of EDUSAT

( C ) Web Based Learning

(D) All the above

Ans: D

 

35. Which of the following is the appropriate format of URL of e-mail?

(A) www_mail.com ( B ) [email protected]

( C ) [email protected] (D) www.mail.com

Ans: B

 

36. Line access and avoidance of collision are the main functions of

(A) the CPU ( B ) the monitor

( C ) network protocols (D) wide area networks

Ans: C

 

37. In the hypermedia database, information bits are stored in the form of

(A) signals ( B ) cubes

( C ) nodes (D) symbols

Ans: A

 

38. Communications bandwidth that has the highest capacity and is used by microwave, cable and fibre optic lines is known as _____

(A) hyper-link ( B ) broadband

( C ) bus width (D) carrier wave

Ans: B

 

39. An electronic bill board that has a short text or graphical advertising message is referred to as

(A) bulletin ( B ) strap

( C ) bridge line (D) banner

Ans: B

 

40. Which of the following is not the characteristic of a computer?

(A) computer is an electrical machine

( B ) computer cannot think at its own

( C ) computer processes information error free

(D) computer can hold data for any length of time

Ans: A

 

1. ICT Stands for

(A) International Communication Technology

( B ) Intera Common Terminology

( C ) Information and Communication Technology

(D) Inter Connected Terminals

Ans: C

 

42. Which of the following statement is not correct?

(A) Computer is capable of processing only digital signal

( B ) Computer is capable of analysing both quantitative and qualitative data

( C ) Appropriate software is required for processing the data

(D) Computer is capable of processing digital as well as analog signals

Ans: A

 

43. Which of the following is the appropriate definition of Information Technology?

(A) Information Technology refers to the use of hardware and software for processing information

( B ) Information Technology refers to the use of hardware and software for distribution of useful information

( C ) Information Technology refers to the use of hardware and software for storage, retrieval, processing and distributing information of many kinds

(D) Information Technology refers to the use of principles of Physical sciences and Social sciences for processing of information of many kinds

Ans: C

 

44. Which of the following statement is correct?

(A) Virus improves the speed of processing information through computer

( B ) Internet does not allow the virus to spread

( C ) Virus is a part of software

(D) Virus is an operating system

Ans: C

 

45. Which of the following is correct statement?

(A) Computers can be used for diagnosing the difficulty of a student in learning a subject

( B ) Psychological testing can be done with the help of computer provided a software is available

( C ) A set of instructions is called a programme

(D) All of the above

Ans: D

 

46. A parallel port is most often used by

(A) Mouse ( B ) Monitor

( C ) Printer (D) Keyboard

Ans: C

 

47. Blue tooth technology allows:

(A) Landline phone to mobile phone communication

( B ) Wireless communication between equipments

( C ) Signal transmission on mobile phones only

(D) Satellite television communication

Ans: B

 

48. Which of the following is an example of an optical disk?

(A) Memory disk ( B ) Magnetic disk

( C ) Hard disk (D) Digital versatile disk

Ans: D

 

49. Which of the following is(are) an example of storage devices?

(A) Tapes ( B ) DVDs

( C ) Magnetic disks (D) All of these

Ans: D

 

50. IC chips used in computers are made of

(A) Silicon ( B ) Chromium

( C ) Lead (D) Silver

Ans: A

Share this post


Link to post
Share on other sites

Educators Science and Arts Entry Test 2013 Computer Science Important Mcqs November 13, 2013
 
Educators Science and Arts Entry Test 2013 Computer Science Important Mcqs

 

Last PART 2

 
51. Which of the following is not an example of Operating System?
(A) Microsoft Office ( B ) Windows Vista
( C ) Unix (D) Ubuntu Linux
Ans: A
 
52. Which supercomputer is developed by the Indian Scientists?
(A) Sequoia ( B ) Param
( C ) Mira (D) Jaguar
Ans: B
 
53. ‘OS’ in computer system means ?
(A) Open System ( B ) Open Software
( C ) Operating System (D) All of these
Ans: C
 
54. ‘.MOV’ extension refers to:
(A) Word file ( B ) Text file
( C ) Image file (D) Movie file
Ans: D
 
55. ‘.MPG’ extension refers to:
(A) Word file ( B ) Text file
( C ) Image file (D) Movie file
Ans: D
 
56. ‘.INI’ extension refers to:
(A) Image file ( B ) System file
( C ) Movie file (D) Word file
Ans: B
 
57. Select the odd term out?
(A) Windows ( B ) Linux
( C ) Unix (D) Internet
Ans: D
 
58. What is the full form of WWW in Internet?
(A) World Wide Web ( B ) World Wide Word
( C ) World Wide Wood (D) None of these
Ans: A
 
59. Which Command is used to reboot the computer?
(A) Ctrl+Shift+Del ( B ) Ctrl+Del+End
( C ) Ctrl+Alt+Del (D) Both (A) and ( C )
Ans: C
 
60. The blinking symbol on the computer screen:
(A) Mouse ( B ) Cursor
( C ) Character (D) Blinker
Ans: B
 
61. Father of the computer
(A) Charles Babbage ( B ) Vint Cerf
( C ) Bob Khan (D) David Filo
Ans: A
 
62. Inventer of Email system?
(A) Alan Turing ( B ) Zuckerburg
( C ) Vint Cerf (D) Ray Tomilson
Ans: D
 
63. ROM Stands for
(A) Range Of Motion ( B ) Read On Memory
( C ) Read Only Memory (D) None of these
Ans: C
 
64. One Terabyte (TB) is equal to
(A) 1000 megabytes ( B ) 2048 megabytes
( C ) 1024 gigabytes (D) 1024 megabytes
Ans: C
 
65. Super computer developed by Indian scientists?
(A) Param ( B ) Cray I
( C ) Blue Gene (D) IBM Sequoia
Ans: A
 
66. A process used by large retailers to study trends
(A) data selection ( B ) data mining
( C ) both (A) and ( B ) (D) None of the above
Ans: B
 
67. Technology no longer protected by copyright, available to everyone
(A) Proprietary ( B ) Open
( C ) Private (D) Either (A) or ( B )
Ans: B
 
68. Computers use ——– language to process data
(A) English ( B ) powerful
( C ) decimal (D) binary
Ans: D
 
69. The term ‘bit’ is a short for
(A) binary digit ( B ) binary number
( C ) digit (D) byte
Ans: A
 
70. Which of the following is not an example of input device?
(A) Keyboard ( B ) mouse
( C ) Printer (D) scanner
Ans: C
 
71. DSL is an example for ——— connection
(A) network ( B ) wireless
( C ) internet (D) broadband
Ans: D
 
72. ———— is the program that manages CPU, memory, storage devices and input/output devices.
(A) Super system ( B ) Application software
( C ) Operating system (D) Control system
Ans: C
 
73. Binary language consists of ——-
(A) 2 digits ( B ) 3 digits
( C ) 4 digits (D) 10 digits
Ans: A
 
74. What combination of short cut keys will you use to change a text in upper case to lower case in MS Word?
(A) Ctrl+L ( B ) Shift+F3
( C ) Ctrl+Shift+A (D) Shift+Alt+F5
Ans: B
 
75. Which Nobel Laureate is also known as the Father of Artificial Intelligence?
(A) Herbert A. Simon ( B ) Howard Aiken
( C ) Charles Babbage (D) Alan Turing
Ans: A
 
76. The Father of Modern Computer is:
(A) Charles Babbage ( B ) Blaize Pascal
( C ) Howard Icons (D) Shanon
Ans: A
 
77. UNIX, DOS and Windows are examples of:
(A) Application Programmes ( B ) Operating Systems
( C ) Word Processing (D) Commercial Computer Brands
Ans: B
 
78. Which is not a search engine?
(A) Microsoft ( B ) Alta Vista
( C ) Google (D) Search Bug
Ans: A
 
79. The presentation package and slides are usually presented by:
(A) Power Point ( B ) Excel
( C ) MS Word (D) All the above
Ans: A
 
80. What is the storage capacity of a single layered Blue Ray disc?
(A) 80 GB ( B ) 50 GB
( C ) 10 GB (D) 25 GB
Ans: D
 
81. What is the storage capacity of a dual layered Blue Ray disc?
(A) 80 GB ( B ) 50 GB
( C ) 10 GB (D) 25 GB
Ans: B
 
82. What is the storage capacity of a CD ROM?
(A) 700 MB ( B ) 500 MB
( C ) 7000 MB (D) 4.7 GB
Ans: A
 
83. What is the storage capacity of a DVD?
(A) 700 MB ( B ) 500 MB
( C ) 7000 MB (D) 4.7 GB
Ans: D
 
84. Education combined with entertainment is called —————
(A) Simulation ( B ) CAI
( C ) Edutainment (D) Synchronization
Ans: C
 
85. Pick out E-commerce application from the following
(A) DTP ( C ) SQL
( C ) Tally (D) ATM
Ans: D
 
86. Which of the following is not a browser program ?
(A) MOSAIC ( B ) Windows Explorer
( C ) Internet Explorer (D) Netscape Navigator.
Ans: B
 
87. A kiosk offers —————
(A) Digital Certificate ( B ) Touch Screen Application
( C ) Internet Services (D) None of these
Ans: C
 
88. VAN refers to—————
(A) Virtual Analog Network ( B ) Value Added Network
( C ) Variable Address Network (D) Virtual Additional Network
Ans: B
 
89. A Laser printer is:
(A) an input device ( B ) an output device
( C ) both (A) and ( B ) (D) None of these
Ans: B
 
90. Which one of the following is not a computer language?
(A) Java ( B ) COBOL
( C ) ASP (D) LOTUS
Ans: D
 
91. Which of the following refers to a small local network?
(A) LAN ( B ) WAN
( C ) MAN (D) SLN
Ans: A
 
92. ATM means?
(A) Any Time Money ( B ) Automatic Tele Money
( C ) Automatic Teller Machine (D) Any Time Marketing
Ans: C
 
93. The term PC means?
(A) Personal Computer ( B ) Public Computer
( C ) Private Computer (D) Professional Computer
Ans: A
 
94. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into corresponding bits?
(A) ANSI ( B ) EBCDIC
( C ) ASCII (D) ISO
Ans: A
 
95. Software, such as Explorer and Firefox, are referred to as……………
(A) Systems software ( B ) Utility software
( C ) Browsers (D) Internet tools
Ans: C
 
96. Which of the following is not an output device?
(A) Plotter ( B ) Scanner
( C ) Flat Screen (D) Touch Screen
Ans: B
 
97. Which technology is used in Compact disks?
(A) Electrical ( B ) Mechanical
( C ) Electromagnetic (D) Laser
Ans: D
 
98. The programs which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as:
(A) Software ( B ) Firmware
( C ) Algorithm (D) ROMware
Ans: B
 
99. Which access method is used for obtaining a record from a cassette tape?
(A) Sequential ( B ) Direct
( C ) Random (D) None of these
Ans: A
 
100. ASCII stands for:
(A) American Security Code for Information Interchange
( B ) American Standard Code for Information Interchange
( C ) American Scientific Code for Interchanging Information
(D) American Standard Code for Interchanging Information
Ans: B

Share this post


Link to post
Share on other sites

English Literature MCQS November 13, 2013

English Literature MCQS


1. Sylvia Plath married which English poet?
a. Masefield
b. Causley
c. Hughes
d. Larkin
Ans: C

2. Carl Sandburg ‘Planked whitefish’ contains what kind of imagery?
a. Sea scenes
b. Rural Idyll
c. War
d. Innocent childhood
Ans: C

3. Which influential American poet was born in Long Island in 1819?
a. Emily Dickinson
b. Paul Dunbar
c. John Greenleaf Whittier
d. Walt Whitman
Ans: D

4. In 1960 ‘The Colossus’ was the first book of poems published by which poetess?
a. Elizabeth Bishop
b. Sylvia Plath
c. Marianne Moore
d. Laura Jackson
Ans: B

5. In his poem Kipling said ‘If you can meet with triumph and . . . . . . . . . . . . . . . ‘?
a. Glory
b. Ruin
c. Disaster
d. victory
Ans: C

6. Which of the following is not a literary device used for aesthetic effect in poetry?
a. Assonance
b. Onomatopaea
c. Rhyme
d. Grammar
Ans: D

7. True or false: Writing predates poetry.
a. True
b. False
Ans: B

8. What is the earliest surviving European poem?
a. The Homeric epic
b. The Gilgamesh epic
c. The Deluge epic
d. The Hesiodic ode
Ans: A

9. Which of the following is not a poetic tradition?
a. The Epic
b. The Comic
c. The Occult
d. The Tragic
Ans: C

10. What is the study of poetry’s meter and form called?
a. Prosody
b. Potology
c. Rheumatology
d. Scansion
Ans: A

Share this post


Link to post
Share on other sites

×